Pages

Cantarirea copiilor, masurarea perimetrelor

I. Primele ingrijiri dupa nastere
v  Cantarirea copiilor, masurarea perimetrelor
Pentru dezvoltarea ponderala si staturala nou-nascutul va fi cantarit zilnic si masurat.
La cei mai mari manevra – I saptamana: Cantarirea- cantar pentru copii; pentru a se evita infectiile, pe cantar + pediomestru se aseaza scutece sterile ce se vor schimba dupa fiecare copil, sa fie dezinfectate riguros dupa fiecare copil.

Greutate nou-nascut: 3300 gr, iar lungimea aproximativ 50 cm.
Dezvoltarea fixica a copilului se evalueaza din valorile perimetrelor capului, torace, abdomen si din raportul care exista intre ele. Masurarea diametrelor – panglica divizata care se dezinfecteaza dupa fiecare copil.
Perimetrul cranian : se trece cm in jurul capului la nivelul protuberantei occipitale si deasupra arcadelor sprancenoase. La nou-nascut: 34-35 cm si depaseste perimetrul thoracic.
Perimetrul thoracic- in dreptul unghiului inferior al omoplatului si peste mameloane. Valoarea normala aproximativ 33-34 cm.
Circumferinta abdomenului: la nivelul ombilicului V = 33-34 cm
Lungimea imaturului este sub 47 cm, perimetrul cranian sub 33 cm, cel thoracic sub 30 cm. Capul mic sferic, torace mic, abdomen mare.
v  Scaderea fiziologica in greutate.
Nou – nascutul prezinta o scadere in greutate intre 1-5 zi de viata, care este in medie de 6% din greutatea initiala, cu limite intre 3-10%. Este un fenomen natural, la cei cu greutate mai mare scaderea este mai mare
v  Icter fiziologic- intre 2-4 zi de viata care se accentueaza pana in ziua 4-5 de la debut si dispare in 1-3 S. Icterul este mai intens la fata si torace. Cand coloratia este mai pronuntata nou-nascutul este mai somnolent si suge mai greu.
v  Criza genitala- trecerea unor hormone materni in organismul fetal determina unele modificari la nivel mamar si genital.
a)      glandele mamare: la 3-4 zile dupa nastere sfarcurile se intaresc, la apasare sscurge un lichid laptos(nu se stoarce- sediul unui process putulent). Mameloanele se ingrijesc in conditii de sterilitate( comprese cu apa rece)
b)      la fetite pot aparea sangerari si secretii vaginale. Toaleta zilnica a regiunii vulvare, cu comprese sterile si musetel. La  baieti – marirea testiculelor- comprese cu apa rece.

v      Eritem alergic: eruptii variate- macule (pete rosii), papule, vezicule, pot disparea spontan in cateva ore/zile

No comments:

Post a Comment