Pages

Alimentatia naturala

Alimentarea sugarului trebuie sa satisfaca necesitatilecantitative si calitative ale organismului, sa fie efectuata dupa un orar fix in functie de varsta si gradul de dezvoltare.
      Alimentarea poate fi – naturala (lapte matern)
                                   -  mixta
                                               - artificiala
     Alimentatia naturala: Laptele este alimentatia cel mai bine tolerat de copil. Prin continutul de anticorpi imunizati contribue la cresterea rezistentei organismului fata de infectii. Alimentarea nou-nascutului incepe la 12-48 ore dupa nastere, in orice perioada sugarul – apa fiarta si racita, glucoza 5% Dupa 24 ore – regimul nou de alaptare, la interval de 3 ore.

      La inceputul nou-nascutul va fi pus succesiv la ambii sani in cursul unei mese 5-10 ‘ apoi durata creste cantitatea de lapte si forta copilului de a suge.
Avantajele Alimentatiei naturale
v  Laptele matern contine 650- 700 calorii; este un aliment care contine 17 gr% proteine, 34 gr % grasimi, 68 gr% glucide, 25 gr% saruri minerale, 88% apa si vitamine, C-D pe care nou-nacsutul le va lua prin administrarea parentala sau orala.
o   asigura o buna digestie, diminuand colicele si constipatia
o    este un aliment steril la temperatura  potrivita
o   Sugarul isi regleaza singur cantitatea necesara
o   lichid”viu” care isi schimba compozitia in functie de nevoile sugarului: la inceputul mai diluat pentru  apotoli setae nou-nacsutului, apoi bogat in grasimi pentru a satisface foamea nou-nascutului.
o   alaptarea contribue la dezvoltarea corecta a gurii, caci exerseaza muschii pregatiti in acest scop;
o   scade riscul aparitiei unor boli ale copilului
o    obezitatea si diabetul infantile.
o   linisteste sugarul
Colesterolul – I produs de secretie al glandelor mamare care apare in 2-3 zile de la nastere. Este un lichid galbui cu multe proteine, saruri minerale , sarac in glucide si lipide. Laptele are gust dulceag; unele alimente isi modifica gustul: ceapa varza, usturoi, conopida. Sunt interzise : alcool, cafea, mezeluri, conserve, tutun.
Exista unii factori care impiedica alaptarea:
-                           mameloanele plate, infundate.
-                           Eroziuni (crapaturi pe mamelon)
-                           Mastita (stagnarea laptelui)
-                           Hipogalactie/agalactie
-                           unele boli: ( TBC, sifilis, leucemii, tumori)
-                           buza de iepure

-                           gura de lup

No comments:

Post a Comment