Pages

Cancerul ovarian



Cancerul ovarian
Tumori benigne
Chisturi non-neoplazice
Chisturi foliculare : foliculii se pot rupe determinand iritatie peritoneala acuta, se pot torsiona, producand infarctul ovarului sau al trompei si ovarului sau pot regresa spontan.
Chisturile corpului galben : aceste chisturi pot atinge dimensiun de 10 -11 cm. Se pot rupe determinand hemoragie severa si uneori colaps vascular prin pierdere de sange.
Simptimele si semnele fizice ale acestor chisturi le mimeaza pe cele ale sarcinii ectopice.
Endometrioamele : aceste reprezinta majoritatea ,, chisturilor ciocolatii’’ .
Tumori nefunctionale
Chistadenoamele : seroase au perete translucid, contin lichid clar. Frecvent au pedicol si pot torsiona conducand la dureri si infarct.
Mucinos : contine material vascos, gelatinos. Este mai putin probabil sa fie malgne  comparativ cu cele seroase.
Teratomul matur : tumori cu celule germinale . contin frecvent mase calcificate si uneori se pot observa pe  radiografiile abdominale dinti sau fragmente osoase.
Sindromul Meig : acesta se refeta la ascita cu hidrotorax observate in asociere  cu tumori ovariene cu elemente fibroase, de obicei fibroame. Acumularea de lichid se observa mai frecvent la fibroamele ovariene mai mari de 6 cm.
Tumori functionale
Tecoamele : de obicei secreta hormoni estrogeni, insa nu toate.
Tumori cu celule Stertoli-Leydig : au potential malign, se asociaza cu secretie de androgeni si masculinizare.
Struma Ovarii : acest termen se refera la prezenta de tesut tiroidian in ovar. Acest tesut poate sa produca uneori tabloul clinic de hipertitoidism.

No comments:

Post a Comment