Pages

Sifilisul congenital


Sifilisul congenital
 Sifilisul congenital precoce se manifesta, in cursul primilor doi ani de viata, prin atingeri ale pielii si mucoaselor, oaselor, ficatului, splinei, rinichilor, plamanilor si ochilor.
Sifilisul congenital tardiv apare intre cinci si zece ani si se traduce prin atingeri ale pielii si mucoaselor, ochilor, urechilor, dintilor, articulatiilor si SNC.

-rinita mucopurulenta, insuficienta cresterii, icter, anemie, hepatosplenomegalie, nefroza, meningita, eruptie similara celei din sifilis secundar la adult. La copii: incisivi Hutchinson (cu incizura semilunara), deformari ale tibiei (convexitate anterioara marcata), surditate.
-se produce, in general, in cursul celei de a doua jumatati a perioadei de sarcina, doar in mod exceptional inainte de luna a 4-a.
Diagnostic
- VDRL
-  punerea in evidenta fie a treponemei in leziuni (examen direct la microscop a serozitatii sancrului sau a placilor mucoase), fie a antigenelor specifice treponematozelor, antigene aflate in serul sangvin.

Tratament - Acesta se bazeaza pe administrarea de penicilina sau, in caz de alergie la penicilina, de tetraciclina. Daca boala este tratata precoce, o doza unica, masiva, de penicilina este suficienta pentru vindecare. Este posibila o recontaminare.

No comments:

Post a Comment