Pages

Varicela / Varsatul de vant.

Varicela (varsatul de vant)

Definitie: Varicela este o boala virala benigna, foarte contagioasa, manifestata printr-o eruptie centripeta, care apare in valuri si realizeaza aspectul macula-papulo-vezicular.

Etiologie
Agentul etiologic al varicelei si al zonei zoster face parte din familia virusilor herpetice impreuna cu virusurile citomegal si Epstein-Barr.
Primoinfectia  produce la subiectii respectivi (fara anticorpi) varicela, dupa care ramane cantonat in ganglioni; cand titrul anticorpilor anti Varicela  scade, infectia se poate redestepta
Zona zoster determina, la contactii receptive, varicela. De asemenea la persoanele cu deficit imun, zona zoster se poate variceliza.


Patogenie 

Virusul patrunde pe cale nazo-faringiana sau conjunctivala, se multiplica probabil in epiteliul respirator si de aici trece in sange (viremie) prin care ajunge la piele, mucoase si viscere. Multiplicarea virusului in celulele straturilor superficial cutaneo-mucoase duce la “degenerarea balonizanta” a acestor celule.  Degenerarea balonizanta si formarea de celule gigante este insotita de inflamatie cu acumulare de lichide (edem intracelular) si formarea de vezicule.

Tablou clinic

Incubatia dureaza in medie 14 zile.

Prodromul este scurt (1-2 zile) si cu simptome generale discrete: cefalee, febra, indispozitie, inapetenta. Rareori intalnim febra mare ( 39 grade C), varsaturi,  convulsii.

Perioada de stare (eruptiva) . Eruptia apare sub forma de exantem si enantem. Exantemul este sub forma de macule pe trunchi, fata, pe scalp si pe member, nerespectand nici o zona de tegument sau de mucoasa, in aproximativ 6-12 ore, se infiltreaza si se transforma in papule, care dupa alte 6-9 ore devin vezicule cu continut clar, semanand cu “picaturi de roua”.
La palpare, vezicula variceloasa este depresibila, iar tractiunea lateral o pliseaza. Se rup usor la microtraumatisme si sunt pruriginoase. In 12-24 de ore lichidul vezicular devine tulbure (prin invazia de fagocite) si prin rezorbtia sa, central veziculei se infunda (se “ombilicheaza”). In alte 24-48 de ore vezicula se usuca , formandu-se o crusta hematica care va cadea in 5-10 zile. Eruptia are character poliform sau pluristadial (prezenta concomitenta de macule, papule si vezicule, cu aparitia de valuri successive la 2-3 zile interval), universalizat (nu respecta nici o parte a tegumentului) si centripet (predominant pe trunchi si fata). Veziculele apar si pe mocoasa bucala, conjuctivala ano-genitala si mai rar, laringiana, dar sunt efemere ( doar cateva ore), erodandu-se si devenind ulceratii superficiale (dureroase).
Simptomele generale ale perioadei eruptive sunt moderate. Febra mascheaza aparitia fiecarui puseu eruptive, printr-o noua ascensiune. Evolutia varicelei este obisnuit benigna si urmata de imunitate definitive.

Varicela congenitala (transmisa transplacentar) este o varietate foarte rara, teratogena, produsa cand gravid a contractat varicela in primele 4 luni de sarcina. Letalitatea este de circa 35%.

Complicatii
Pneumonia variceloasa (primara) este intalnita in special in varicela congenitala, la copiii imunodeprimati sau in varicela adultului. Ea apare in a 2-6-a zi de varicela, cand eruptia este maxima. Simptomele sunt de obicei reduse: tuse si jena respiratorie (pneumonie interstitiala).
Encefalita variceloasa apare, in special, la copii intre a 4-7-a zi de boala (1 caz la 10.000 bolnavi). De obicei apare doar ca suferinta a cerebelului (cerebelita), manifestata prin ataxie, mers nesigur, nistagmus si tremuraturi intermitente.

Complicatii prin suprainfectie: leziunile cutanate se pot infecta cu stafilococ (rezultand : abcese, flegmoane, pneumonii, septicemia) sau cu streptococci β-hemolitici (rezultand: erizipel, scarlatina sau glomerulonefrita difuza acuta).
Efectul teratogen al varicelei este mai redus ca in rubeola sau infectia cu virus citomegal.

Diagnostic- bazat pe exantemul characteristic si pe notiunea de contact cu un caz de varicela sau de zona zoster.

Examenele de laborator se practica doar in formele atipice:
-Citodiagnosticul – celule gigante, cu multi nuclei.
-Evidentierea antigenului viral.  Leucograma este necaracteristica.

Tratament    Etiologic. In formele severe sau in complicatiile prin virus se utilizeaza aciclovir 30 mg/kgc/zi, in 3 prize (intravenos) la 8 ore interval, timp de 5-10 zile.
Masuri igienodietetice si simptomatice: interzicerea baii generale pana la uscarea veziculelor si calmarea pruritului prin pudraj cu talc mentolat 1% sau prin solutii de alcool mentolat.

No comments:

Post a Comment