Pages

Rubeola

Rubeola

 Definitie: Rubeola este o boala acuta infectioasa si transmisibila cu raspandire universala, caracterizata prin adenopatie generalizata, eruptive maculopapuloasa fugace, cu evolutie benigma. Este o afectiune imunizanta.

Epidemiologie: Boala apare sporadic sau in epidemii.

Sursa de infectie este reprezentata de omul bolnav cu forma clinica de boala inaparenta cat si de copilul pana la varsta de un an cu rubeola congenitala. Contagiozitatea foarte mare, incepe cu 7-10 zile inaintea aparitiei eruptiei si tine inca 10-15 zile dupa si mai multe luni pana la un an in cazul rubeolei congenital. Este mai putin contagioasa ca rujeola. Transmiterea se face direct, aerogen si trensplacentar (rubeola congenitala).


Patogenie:  Virusul rubeolic patrunde pe cale nazofaringiana, disemineaza sanguin, dand o viremie scurta, dupa care se produce o reactie din partea ganglionilor limfatici, care se trumefieaza si stimuleaza formarea de limfocite.

Tabloul clinic:

Perioada de incubatie este in medie de 14 zile.
Perioada prodromala dureaza ore sau 2-3 zile: cefalee, indispozitie, catar nazo-faringian, febra moderata. Adenomegalia generalizata precede cu 2-7 zile exantemul; este semnul care apare primul si dispare ultimul.
Perioada de stare: eruptia apare pe fata, apoi pe ceafa, trunchi si member, generalizarea facandu-se in cateva ore. A 2-a zi predomina pe fata de extensie a membrelor, iar pe trunchi elementele pot conflua. Exantemul consta in maculo-papule mici, ovale, cu contur regulat, lasand intre ele tegumentul sanatos. Sunt mai mici, mai palide si mai putin confluente. In a 3-a zi eruptia paleste, lasand o descuamatie furfuracee, febra poate fi moderata de 2-4 zile durata sau absenta.
Adenopatie moderata intre 4-5 mm si 1-2 cm diametru intereseaza ganglionii occipital, retroauriculari, cervicali posteriori; sunt putin durerosi, mobili, de consistent crescuta, fara inflamatie in jur si raman mariti cateva zile pana la 2-3 saptamani. Splenomegalia este inconstanta; pot apare artralgii, mialgii si purpura cutanata.

Complicatii: 

-Purpura trombocitopenica
-Meningita cu l.c.r. clar, exceptional encefalita
-Artrita rubeolica acuta.

Rubeola congenitala este o infectie de obicei cronica, care poate surveni in primele 4 luni de sarcina. Virusul rubeolic persista in tesaturile fatului pe durata sarcinii.

Rubeola materna contractata in primele 3 luni de sarcina poate fi urmata de:
-Nasterea unui copil normal;
-Nasterea unui copil cu una sau mai multe malformatii;
-Nasterea de fat mort;
-Avort spontan.
Calendarul embriopatic este urmatorul:
-In saptamanile 2-6 se produc malformatii ocular;
-In saptamanile 5-7 leziuni cardiac si otice;
-In saptamanile 8-9 malformatii dentare;
-In saptamanile 11-12 din nou leziuni otice.

Diagnostic:
Date de laborator:
-Numarul de leucocite este normal sau scazut cu limfocitoza.
-Identificarea antigenului viral in frotiul faringian

Diagnosticul serologic: anticorpii antirubeolici apar in sange dupa a 3-a zi de eruptive si ating maximul dupa 30 de zile.  Acesti anticorpi sunt de tip IgM; ei lipsesc in reinfectie.
Tratament: Rubeola are o evolutie benigna, rareori necesita terapie simptomatica (antipiretice).
Prognostic:  In rubeola congenitala 35% din copii mor in primul an de viata prin purpura trombocitopenica, insuficienta cardiaca, septicemii, etc.;

No comments:

Post a Comment