Pages

Rujeola.

Rujeola

Definitie: este o boala acuta infectioasa si foarte contagioasa data de virusul rujeolic;  boala uneori severa, cu manifestari prodromale catarale respiratorii, enantem bucal, urmat de o eruptive caracteristica.

Epidemiologie. Contagiozitatea este mai mare la persoanele neimune, receptivitatea fiind generala intr-o populatie nevaccinata.

Contagiozitatea incepe cu 1-2 zile inaintea debutului bolii si se mentine inca 5 zile dupa aparitia eruptiei, fiind maxima preeruptial.

Tramsmiterea se realizeaza aerogen, prin secretii nazofaringiene.


Patogenie. Dupa patrunderea virusului prin mucoasa nazofaringiana, acesta ajunge in ganglionii limfatici unde se multiplica si, dupa o viremie de scurta durata invadeaza organele. In sange este localizat in leucocite unde se multiplica, explicand asfel leucopenia.

Imunitatea celulara este afectata prin scaderea limfocitelor T dar si B, cu consecinte asupra scaderii rezistentei la infectii.

Tablou clinic

Incubatia este de 10 zile.

Debut
-stadiul preeruptiv, perioada catarala, dureaza 3-5 zile. Prezinta febra, care urca treptat la 38-39 ®C si catar nazal (stranut, rinoree, chiar epistaxis), ocular (hiperemie conjunctivala, lacrimare), catar laringo-traheal (tuse uscata), catar bronsic, uneori exista si catar intestinal cu scaune diareice.
-Faciesul capata aspect characteristic ,, facies plans’’.
-In ultimele 2 saptamani ale prodromului, apare enantemul bucal: congestia mucoasei bucale, cu picheteu hemoragic la nivelul valului palatin (micropapule albicioase ca boabele de gris in dreptul ultimilor molari, semn patogmonic pentru rujeola cu durata de 1-2 zile, gingivita eritematoasa.
-Limba este saburala cu descuamare insulara.

Perioada de stare

-Corespunde exantemului si incepe cu o noua ascensiune febrile (39-40®C), dupa o scadere trecatoare a temperaturii la sfarsitul fazei catarale, insotita de o accentuare a fenomenelor generale. Concomitant apare eruptia la nivelul fetei ( retroauricular, frunte , obraji) care se generalizeaza descendent in 3 zile.
-Eruptia este maculopapuloasa, catifelata, lasand zone de tegument normal. Dupa generalizarea eruptiei febra scade , iar eruptia paleste in ordinea aparitiei, lasand ,,tegument tigrat’’ care apoi se descuameaza timp de o saptamana ( diagnostic retrospective pentru rujeola).

Perioada de covalescenta
- Incepe odata cu palirea eruptiei si ameliorarea starii generale, in lipsa complicatiilor.

Complicatii

-Se intalnesc  mai frecvent la copii sub 2 ani, la rahitici, distrofici, sau la cei cu focare infectioase latent preexistente.

Respiratorii: 1. Laringita acuta virala
                       2. pneumonie interstitiala
                       3. bronsiolita capilara apare brusc ca o mare insuficienta respiratory cu dispnee intense, tahipnee, batii ale aripilor nasului, tiraj, cianoza.
                       4. bronhopneumonia apare prin suprainfectie bacteriana si se poate complica cu abcese pulmonare, pleurezii purulente, pneumotorax.
Oculare  :conjunctivita, ulcere corneene.
Digestive: stomatita rujeolica
Cardiace: miocardita
Cutanate: piodermite, abcese, flegmoane
Nervoase: 1. Meningita – este rara
                   2. Meningoencefalita sau encefalita se manifesta cu convulsii (generalizate sau localizate), febra , ataxie cerebeloasa, nistagmus, coma prelungita.

Prognostic
Are un prognostic rezervat la copilul sub 2 ani si un prognostic bun la copilul scolar. La gravide in primul trimestru de sarcina, rujeola determina malformatii ale fatuluiv (50% in prima luna de sarcina).

Diagnostic
Diagnostic clinic pozitiv in perioada preeruptiva este orientat de existent celor trei cataruri ( ocular, nazal, traheobronsitic), survenite in cursul unui sindrom febril.

Diagnostic virusologic- izolarea virusului din secretiile nazo-faringiene, sange,  sau urina in perioada de debut si in cea de stare.
Diagnostic serologic- realizat prin cercetarea , in dinamica a anticorpilor de sange.
Diagnostic diferential
-In perioada preeruptiva se face cu virozele respiratorii acute.
-In perioada eruptica cu: scarlatina, rubeola, mononucleoza infectioasa, eruptii medicamentoase.

Tratament
In lipsa unui tratament specific (etiologic), bolnavii cu forme usoare si medii de rujeola se trateaza cu repaus la pat, regim igieno-dietetic, medicatie simptomatica ( antipiretic, antalgic, calmante ale tuse).
-Deshidratarea: prin abministrare de ser fiziologic, ser glucozat.
-Fenomenele de hiperexcitabilitate nervoasa prin administrarea de diazepam.

Profilaxie : implica izolarea bolnavului la domiciliu si spitalizare in caz de forme severe.
Profilaxia generala se realizeaza prin vaccinare de la varsta de 9 luni. Exista o imunitate transmisa transplacentar pentru copii nascuti din mame imune care dureaza pana in jurul varstei de 6 luni.
Imunoprofilaxia se aplica in primele 48 ore de la contactarea infectiei.

1 comment:

  1. Pojarul nu e o boala infectioasa si "virusul" nu a fost niciodata izolat. Cautati "Procesul pojarului" si "Dr. Stefan Lanka".

    ReplyDelete