Pages

Sindroame paraneoplazice digestive - Diareea



Diareea



Diareea : eliminarea a mai mult de 3 scaune moi sau explozive sau apoase in 24 ore. Diareea poate fi acuta (tine cateva zile) sau cronica (peste 3 saptamani) iar scaunele si simptomele de insotire sunt variate :
1. febra, varsaturi, colici abdominale si scaune numeroase, apoase, ce duc la deshidratare- in toxiinfectiile alimentare (frecvent , mai multe persoane care au consumat acelasi produs prezinta aceleasi simptome)
2. scaune de volum mic, cu mucus si sange, numeroase- in dizenterie

3. scaune apoase, extrem de multe, de volum mare, cu deshidratare rapida si deces daca nu se intervine rapid- in holera
4. scaune moi, fara sange, de fapt pacientul are un scaun normal, dimineata, urmat de 2-3 evacuari moi, chiar cu resturi alimentare nedigerate, fara febra sau sange sau scaunele sunt explozive, dupa ingestia de alimente fermentative. Poate exista alternanta diaree-constipatie. Foarte rar scaunele sunt nocturne si nu apare scaderea in greutate- in intestinul iritabil
5. scaune de volum mare, pastoase, lucioase, cu bule de grasime plutind in apa toaletei- in pancreatita cronica dar si in diferite sindroame de malabsorbtie ce evolueaza cu absorbtie deficitara a lipidelor (celiachia)
6. scaune numeroase, cu mucus, sange rosu sau partial digerat si chiar puroi- in bolile inflamatorii intestinale
7. scaune moi, cu sange rosu sau partial digerat, ziua si noaptea, asociate cu dureri abdominale ce apar si noaptea, trezind bolnavul din somn, scadere mare in greutate in timp scurt- cancer colonic

No comments:

Post a Comment