Pages

Sindroame paraneoplazice digestive - Constipatia



Constipatia

Constipatia : eliminarea cu efort a unui scaun tare sau eliminarea 1 scaun la 3 sau mai multe zile Atunci cand avem scaun la 4-5 sau mai multe zile, procesul de deshidratare al materiilor fecale in colon este intens, rezultatul fiind eliminarea unor sfere mici, dure, inchise la culoare, denumite scibale .Daca evacuarea se insoteste de contractii spastice ale colonului, scaunul va avea aspect filiform (ca un creion) sau este fragmentat .
Insa, si in cancerul de rect aspectul va fi ca o panglica, insa evolutia este insotita si de eliminarea de sange rosu sau mai inchis la culoare, scadere mare in greutate, senzatia de evacuare incompleta. ocluzia intestinala. Evacuarea se face de obicei prin clisme energice. Uneori, desi persoana este constipata, are diaree prin iritatia produsa de materiile fecale asupra mucoasei colonului. Fecalomul reprezinta o aglomerare a materiilor fecale in rect, apare mai ales la varstnici si poate mima elimina mai mult mucus decat scaun) - falsa diaree.
In general, daca pacientul se stie de ani de zile cu constipatie iar recent s-a agravat aceasta (adica iese la mai multe zile decat de obicei sau apar simptome care nu existau inainte- mai ales sangerarile) sau este vorba despre cineva care avea tranzit normal iar acum este constipat de cateva luni, trebuie investigata aceasta constipatie, deoarece exista riscul de a fi determinata de un cancer colo-rectal.
In plus, daca avem simptome digestive , este bine sa verificam mereu aspectul scaunului, astfel putand observa orice modificare si o putem relata medicului.

No comments:

Post a Comment