Pages

Cancerul gastric



Cancerul gastric

Etiologie : dieta a fost cel mai studiat factor de risc, consumul de alimente conservate, afumate si condimentate. O alimentatie sarata este un factor de risc iar aportul de fructe si legume proaspete este protector.
Infectia cu H.pylori determina anticorpi tip ig G si creste de 6 ori riscul de cancer gastric.
Ulcerul gastric este un marker pentru dezvoltarea in continuare a cancerului gastric, cu cresterea riscului de 1.8 ori. Alti factori :  Gastrita atrofica produsa de H.pylori, fumatul, gastrectomia partiala in antecedente ,expunerea la radiatii, grupul de sange A, substante toxice.

Tipuri :
-          Schiros –intereseaza toate straturile stomacului (“stomac in tub de sticla’’).
-          Cu localizare superficial
-          Polipoid
-          Ulcerativ
Majoritatea tumorilor gastrice apar intr-un stomac cu hipoclorhidrie.
Cancerul gastric are o predispozitie mare de metastazare precoce.
Manifestari clinice
Anorexia cu scadere ponderala este cel mai frecvent semn el aparand la peste 95% din cei diagnosticati cu cancer gastric. Pacientul este relative asimptomatic pana cand exista o interesare importanta a peretelui gastric si a viscerelor adiacente sau metastaze. Hematemeza masiva apare la mai putin de 5% din pacienti, desi anemia si sangerarile oculte prin scaun sunt frecvente. Greata si varsaturile apar cand cancerul obstruiaza pilorul. Disfagia este simptomul dominant, atunci cand cancerul este localizat la nivelul cardiei. Durerea este o acuza tardiva. Sensibilitatea abdominala este un semn rar, dar se poate palpa frecvent o masa tumorala abdominala (50%). Hepatomegalia poate sa apara sugerand prezenta metastazelor.
Insamantarea peritoneala poate cauza aparitia ascitei masive. Semne de neoplasm avansat : ganglion limfatic palpabil in fosa supraclaviculara stanga sau un nodul metastatic ombilical.
Diagnostic
 Endoscopia flexibila gastrointestinala superioara, permitand si biopsia cu efectuarea examenului histipatologic. O radiografie cu bariu e recomandata in suspiciunea de schir.
CT abdominal de etaj superior se face pentru stadializarea preoperatorie.
Laparoscopia este folosita pentru determinarea metastazelor mici intraperitoneala sau hepatice care nu au fost vizualizate la CT.
Cancerul gastric precoceeste limitat la mucoasa sau submucoasa indiferent de interesarea sau nu a ganglionilor limfatici.
Tip I- leziune exofitica proeminenta in lumenul gastric.
Tip II- varianta superficiala : IIA - elevata (inaltimea nu depaseste grosimea mucoasei adiacente), IIB –plata, IIC- subdenivelata , are aspect erodat (nu da ulceratie profunda)
Tip III- leziuni excavate, care se pot extinde in musculara proprie, dar fara invazie.
Tratament
Este in primul rand chirurgical. Radio- si chimioterapia sunt putin utile, dar numai in scop paliativ. Un procedeu curativ pentru cancerele gastrice precoce necesita ca marginile rezectiei sa fie in tesut sanatos. Cea mai frecventa operatie este gastrectomia radicala subtotala. Se excizeaza 50-85% din stomac, 2 cm din duodenul proximal, ganglionii limfatici asociati, mezenterul iar continuitatea este restabilita utilizand o gastrojejunostomie.

No comments:

Post a Comment