I) Formularea obiectivelor de
ingrijire
Obiectivele
permit orientarea interventiilor asistentei medicale, modul cum sa controleze
daca rezultatele sunt obtinute.
Obiectivele pot fi – de termen scurt: ore, zile;
- de
termen mediu :1 saptamana;
- de
termen lung: saptamani, luni;
Probleme de dependenta
|
Obiective
|
Comunicare ineficienta senzoriala
auditiva
|
Pacientul sa afirme o stare de
bine fizic si psihic in termen de cateva zile(O.T.S)
|
Corpi straini
auriculari/intranazali
|
Pacientului sa ii dispara
senzatia de discomfort fizic in termen de...minute...ore(O.T.S)
|
Tulburari de echilibru
|
Pacientul sa se deplaseze fara
dificultate in termen de....zile(O.T.S)
|
Epistaxis
|
Oprirea hemoragiei in termen
....minute(O.T.S)Pacientul sa fie echilibrat circulator si respirator in
termen de...ore...zile(O.T.S)
|
Durere
|
Pacientului sa ii diminueze
durerea in termen de....minute(T.S).Sa exprime absenta durerii in termen de...ore(T.S)
|
Anxietate
|
Sa exprime diminuarea fricii in
termen de ...zile si absenta fricii ...saptamana (O.T.M)
|
Alterarea respiratiei
|
Pacientul sa aiba un ritm
respirator regulat in termen de...minute...ore..zile(O.T.S)
|
II)
Ierarhizarea prioritatilor de ingrijire
-
normalizarea functiilor vitale
-
monitorizarea functiilor vegetative
-
profilaxia infectiilor;
-
prevenirea complicatiilor;
III) Stabilirea
interventiilor proprii si delegate:
A) Interventii
proprii
- asigurarea conditiilor de mediu: saloane mici, bine aerisite, incalzite(t°=18-20°C), ferite de curentii de aer;
- asigurarea repausului fizic: patul sa fie prevazut cu accesorii care sa permita o pozitie confortabila si pentru a preveni escarele;
- monitoarizarea functiilor vitale si vegetative;
- asigurarea igienei corespunzatoare, iar daca pacientul nu are posibilitati fizice de ingrijire asistenta medicala ajuta in satisfacerea nevoii, efectuand toaleta pe regiuni;
- hidratarea si alimentarea pacientului cu 1,5 – 2 l lichid/zi.Alimentatia va fi normocalorica si normoglucidica, normolipidica daca nu exista alte afectiuni asociate. La pacientii alimentati pe sonda nazo-gastrica numarul de mese va fi fractionat la 5- 6/zi, iar cantitatea de “bulion alimentar” va fi 400 ml per masa.
- comunicarea eficienta cu pacientul;
- profilaxia infectiilor: personalul medical sa poarte masca de protectie pentru a preveni infectiile cu transmitere aerogena; asigurarea unui mediu nepoluat in saloane; umidificarea aerului din saloane;temperatura constanta in saloane(18 – 20ºC);suflarea corecta a nasului;
- prevenirea complicatiilor prin respectarea normelor de igiena, a precautiunilor universale, prin administrarea corecta a tratamentului indicat;
- educatia sanitara:
-
evitarea substantelor iritante ale cailor respiratorii
superioare: alcool, tutun, condimente;
-
asanarea focarelor de infectie;
-
evitarea frigului, umezelii;
-
folosirea de casti pentru amortizarea zgomotelor din
mediul profesional;
-
folosirea mastilor de protectie la locul de munca cu
praf/pulberi;
-
control medical periodic al auzului pentru cei care
lucreaza in mediul cu zgomot;
-
evitarea automedicatiei si a intreruperii bruste a
tratamentului;
B) Interventii
delegate:
·
pregatirea pentru analize si investigatii;
·
administrarea tratamentului local si general;
·
pregatire preoperatorie;
·
supraveghere postoperatorie;
No comments:
Post a Comment