Pages

Biopsia osoasa



Biopsia osoasa

Definitie:
-reprezinta patrunderea unui ac prin stratul cortical cu scopul de a preleva un mic fragment din tesutul osos cat si din celulele maduvei osoase.
Scop:
-de diagnostic pentru recoltare se extrage un mic fragment de tesut osos in caz de suspiciune de tumora osoasa este necesar examenul histopatologic.

Locuri de electie:
-Punctia osoasa se mai executa in osul iliac si in acest caz se numeste punctie iliaca care se executa la 5 cm inapoia spinei iliace anterosuperioare pe coasta iliaca. Pozitia bolnavului este decubit dorsal.
-Punctia tibiala se executa pe fata interna a tibiei la 1-2 cm sub tuberozitatea anterioara, bolnavul stand in decubit dorsal.
-Punctia in calcaneu se face in mijlocul osului calcaneu pe fata sa interna perpendicular pe
suprafata, bolnavul sta in decubit ventral.
-Punctia vertebrala se face in apofiza spinoasa a ultimelor doua vertebre lombare. Punctia se executa cu bolnavul in pozitie sezand cu trunchiul incurbat inainte, pentru a evidentia cat mai mult apofizele spinoase.
-Punctia radio-carpiana: se punctioneaza pe fata dorsala in dreptul epifizei radiale perpendicular sau oblic spre articulatia radio-carpiana.
Tehnica:
    Tehnica se efectueaza de catre medic in conditii de spitalizare, de perfecta asepsie, de obicei in sala de radiologie. Biopsia se efectueaza cu anestezie locala.
Rolul asistentei este sa pregateasca materialele necesare:
            -trusa sterila de instrumente care cuprinde ace de punctie, pense, trocare speciale de ciupit osul; manusi sterile 2 perechi;
            -solutie dezinfectanta Betadine, alcool iodat, tampoane, comprese, seringi sterile cu ace de injectie; eprubeta sau flacon cu solutie fixatoare
            -medicamente anestezice pentru anestezie locala; pansamente, fasa.

a.pregateste bolnavul: psihic – se informeaza, se ia consimtamantul;
            -fizic: se efectueaza inainte o radiografie a osului care va fi punctionat; se recolteaza TS, TC, hemoleucograma;
            -medicul va fi instiintat despre ce fel de tratamente face pacinetul;
            -se dezinfecteaza locul unde e cazul se rad pilozitatile si se spala;
            -se aseaza in pozitie decubit dorsal sau ventral depinde de locul punctiei, se dezbraca pacientul in regiunea respectiva.
b.Ingrijiri – se dezinfecteaza si panseaza steril locul; se supravegheaza functiile vitale; se administreaza un calmant in caz de durere.

No comments:

Post a Comment