Pages

Varsaturile


VARSATURILE - reprezinta expulzarea brusca si fortata, pe gura , a continutului gastrointestinal, precedata de greata (ceea ce o diferentiaza de regurgitatie).
Varsatura este un act reflex, cu centrul vomitiv in bulbul rahidian, cai centripete (trigemen si glosofaringian) si cai centrifuge (nervul vag, frenic si nervii intercostali). Se desfasoara in trei faze:
1)premonitorie (vagotonica) caracterizata prin stare de rau, jena epigastrica, transpiratii, paloare, bradicardie;

2)ejectie: contractia musculaturii gastrice, abdominale si diafragmului, in timp ce pilorul se inchide iar cardia se deschide, determina expulzarea brusca si cu forta a continutului gastric in esofag si apoi in gura, in una sau mai multe reprize;
3)postvomitiva: senzatie de usurare, recolorarea tegumentelor, puls normal.
Cauzele digestive ale varsaturilor: ulcer gastric si duodenal, stenoza pilorica (benigna sau maligna), atonie gastrica (vagotomie, gastropareza diabetica), tumori gastrice si duodenale, ocluzie intestinala, apendicita, fistula gastrocolica, hepatita acuta, cancer de cap de pancreas, peritonita.
Dupa punctul de plecare a excitatiilor, varsatura poate fi periferica si centrala.
Varsatura periferica apare prin mecanism reflex in diferite afectiuni digestive (gastrice, intestinale, peritoneale, hepatice etc) sau extradigestive (urechea medie, labirint) sau diverse situatii (calatorie pe mare sau cu avionul).
Varsatura centrala apare spontan, fara efort, are caracter exploziv si nu e precedata de greata; are cauze cerebrale.
Analiza varsaturii
1.Cantitatea: obisnuit 200-300 ml, dar creste mult (peste 1 litru) in stenoza pilorica.
4
2. Frecventa variaza in raport cu boala si faza sa evolutiva. Astfel varsaturile pot fi rare (sporadice) (in ulcerul gastric si duodenal, intoxicatie cu digitala) , frecvente (gastrite acute, stenoza pilorica) sau incoercibile (disgravidie, uremie).
3.Orarul: a) varsaturi matinale – alcoolism, sarcina, tumori cerebrale
b)varsaturi postprandiale precoce (gastrite acute) sau tardive (ulcer duodenal); in stenoza pilorica, varsaturile apar la 12-48 de ore de la ingestia alimentelor (abundente, contin resturi alimentare ingerate cu 24 de ore inainte).
4. Mirosul poate fi ranced (staza gastrica, stenoza pilorica), fecaloid (ocluzie intestinala , fistula gastrocolica) sau de acetona (diabet zaharat decompensat).
5. Continutul: apoase-mucoase (gastrite, sarcina), alimentar (stenoza pilorica, ulcer gastric si duodenal), biliar (afectiuni colecisto-duodenale), fecaloid (ocluzie intestinala , fistula gastrocolica), sanghinolent (hematemeza de diferite cauze), purulent (deschiderea unui abces in stomac).

No comments:

Post a Comment