Pages

Hemoragia digestiva - Hematemeza si Melena


HEMORAGIA DIGESTIVA are doua forme: HEMATEMEZA si MELENA
HEMATEMEZA reprezinta eliminarea , prin varsatura, de sange (proaspat sau digerat) provenit din tractul digestiv. MELENA este eliminarea de sange prin scaun, caruia ii da un aspect negru (ca pacura) si lucios.
Cauzele hematemezei si melenei sunt extrem de numeroase:
-esofag: varice esofagiene, cancer esofagian, esofagita peptica, sindrom Mallory-Weiss
-stomac si duoden: ulcer gastric si duodenal, “leziuni acute” (ulcere de stres, medicamentoase), tumori, hernie hiatala, gastrite, diverticul

-intestin subtire si gros: tumori maligne si benigne, obstructie acuta a arterei mezenterice superioare, rectocolita hemoragica, boala Crohn
-ficat si cai biliare: hipertensiune portala (varice esofagiene si gastrice), insuficienta hepatica (hipoprotrombinemie)
-pancreas: tumori maligne, pancreatita acuta.
Dintre cauzele enumerate trei se intalnesc cu cea mai mare frecventa:
1)ulcerul gastric si duodenal: 15-20% dintre bolnavii ulcerosi vor prezenta candva un episod de hemoragie digestiva
2) varicele esofagiene si gastrice din ciroza hepatica, prin rupere, produc hemoragii digestive grave
3)”leziunile acute” gastrice si duodenale (gastrita difuza, ulceratii acute).
Simptomatologie. Hematemeza se prezinta sub forma de varsatura cu sange proaspat, rosu deschis sau inchis, uneori ca zatul de cafea sau amestecat cu alimente. In melena, scaunul este negru ca pacura si lucios, dar acest aspect depinde de viteza tranzitului intestinal, sediul leziunii si cantitatea de sange pierdut.
Simptomele clinice variaza de la simpla astenie la cele care atesta instalarea starii de soc hemoragic. Pot exista dureri abdominale, greturi si balonari.
5
Examenul obiectiv evidentiaza paloarea tegumentelor si mucoaselor si semnele bolii care a produs hemoragia (hepatosplenomegalie, stelute vasculare). Pulsul este tahicardic si tensiunea arteriala normala sau scazuta.
Hematemeza trebuie diferentiata de hemoptizie,( care are sangele de culoare rosie aerata, este expulzat prin tuse si este precedata de o gadilitura retrosternala) sau un epistaxis inghitit.
Melena trebuie diferentiata de aspectul inchis la culoare al scaunului la cei care iau preparate de fier sau antacide care contin bismut subnitric si carbune. Scaunul cu sange proaspat, rosu, fara hematemeza, sugereaza ca sursa hemoragiei este colonul sau rectul.

No comments:

Post a Comment