Pages

Sifilisul (luesul)


Sifilisul (luesul)
bacteria treponema pallidum.

Cauze - In mai mult de 95% din cazuri, transmisia se face pe cale sexuala.
Bacteria patrunde in organism prin leziunile pielii sau ale mucoaselor.
!Raporturile sexuale cu o persoana infectata pot sa nu fie contaminante daca mucoasa partenerului este sanatoasa. Alte cazuri de contaminare privesc, in principal, personalul care acorda ingrijiri.
Simptome si semne


Incubatia:-2-6saptamani.
 Stadiul primar 
 sancrul sifiillitic =  initial  apare o papula nedureroasa, care in urma eroziunii se transforma intr-un ulcer nedureros cu dimensiune intre 0.3-2 cm, cu margini ferme, cu baza curata de culoare galbena (cu exceptia cazului in care exista infectie secundara); modificari ce survin in medie dupa 3 saptamani. Se vindeca prin cicatrizare in 3-6 saptamani, cu sau fara tratament;
75% dintre pacienti nu prezinta simptome ulterioare.
1/3 din cazuri evolueaza catre stadiul cronic.
         Leziunea, foarte contagioasa deoarece in ea sunt foarte multe bacterii, se afla la punctul de inoculare, de cele mai multe ori pe organele genitale (glandul, corpul penisului, scrotul, colul uterin, vulva, anusul), uneori intr-o zona extragenitala (buzele, limba, gingiile, amigdalele etc).                
 Din cauza micii sale dimensiuni sau a localizarii sale, sancrul trece de multe ori neobservat. El se asociaza cu o adenopatie nedureroasa in aceeasi zona. Adenopatia  si induratia persista in schimb timp de mai multe luni.

- Stadiul secundar consta in eruptii cutanate asociate unui sindrom gripal (febra, oboseala, mialgii, cefalee) si  poliadenopatie.
-survine dupa 2-6 saptamani de la expunere la 25% dintre pacienti,  desi exista cazuri in care acest stadiu se suprapune cu stadiul de sancru.
 Eruptia este de obicei polimorfa si consta din leziuni palpabile cu aspect de “sunca proaspat taiata”, nepruriginoase, fara bule sau vezicule, localizate pe palme si plante. Bacteria cauzatoare este prezenta la nivelul leziunilor, contactul cu tegumentul lezat poate disemina infectia.

-prima eruptie (prima inflorire, ori sifilisul secundar precoce ) este o rozeola (pete rozalii) adesea putin vizibila.
-a doua eruptie (a doua inflorire, sau sifilisul secundar tardiv) consta in sifilide, mici ridicaturi brun - rosietice infiltrate, adesea macerate.
La majoritatea pacientilor bolnavi, se remite spontan in 2-6 saptamani. Pot exista remisiuni si exacerbari intre stadiul secundar si cel latent, timp de mai multi ani. Alopecia in placarde la nivelul scalpului, zonelor sprasprncenoase si barbii este comuna..
Sifilis latent: caracterizat prin serologie pozitiva si prin absenta semnelor si simptomelor clinice.
In timpul acestei perioade apare:
-  atingere renala (glomerulonefrita)
-  oculara (scaderea acuitatii vizuale)
- o atingere cutanata (alternanta petelor inchise la culoare si a petelor decolorate in jurul gatului, denumite colierul lui Venus).

Stadiul tertiar 1/3 dintre pacientii cu sifilis secundar evolueaza catre sifilis tertiar.

- consta in gome, nodozitati moi care evolueaza spre ulceratii; sunt amplasate pe gambe, pe brate, pe fata, pe pielea capului si pe piept.
 Sifilisul cardioaortic antreneaza in unele cazuri o insuficienta aortica; atingerea coronarelor este raspunzatoare de angina pectorala, chiar de infarct. Sunt posibile complicatii neurologice: sindrom psihiatric (micsorarea tuturor aptitudinilor intelectuale sau, din contra, exaltarea acestora insotita de activitate psihomotorie), tremuraturi, absenta a contractiei pupilei. Mai tarziu poate surveni un tabesul sifilitic.

No comments:

Post a Comment