Pages

Modificari ale tegumentelor si mucoaselor


Modificari ale tegumentelor si mucoaselor

In multe boli dermatologie apar modificari de aspect si culoare la nivelul tegumentelor si mucoaselor. Aceste modificari sunt denumite cu un termen generic- eruptii.
Eruptiile aparute la nivelul tegumentelor se numesc exanteme; cele aparute la nivelul mucoaselor se numesc enanteme. Elementele constitutive ale eruptiilor sunt denumite leziuni elementare: macula, papula, nodulul, vezicula, bula, flictena, pustula, ulceratia, scuama, crusta.
Macula (pata) este o modificare de culoare a tegumentului, fara alte schimbari (de relief sau consistenta). Poate fi pigmentara sau
vasculara.
-          O pata rosie care apare din cauza unei vasodilatatie.
Macula pigmentara este o modificare permanenta a coloratiei pielii, datorita unei distributii anormale a pigmentului melanic. Poate fi hiperpigmentara, datorita unui exces de melanina (nevi pigmentari, cloasma gravidelor, efelide: pistrui), sau hipopigmentara, prin diminuarea sau chiar lipsa pigmentului melanic (albinism, vitiligo). Macula vasculara este o modificare tranzitorie a coloratiei pielii datorita unui aflux de sange. Pot fi hiperemice (congestive) sau purpurice. 
Purpura este rezultatul transvazarii sangelui in derm. Petele sunt de culoare rosie vie. In raport cu dimensiunea lor distingem:
 -petesii – leziuni punctiforme hemoragice
-echimoze- pete hemoragice intinse.
Papula este o mica ridicatura circumscrisa pe suprafata pielii, cu diametrul cuprins intre 1 si 5 mm, avand un continut solid.
Nodulul este o leziune cu continut solid, avand diametrul mai mare de 5 mm.
Vezicula este o mica ridicatura epidermica cu diametrul de 1-3 mm, de obicei rotunda, cu continut lichidian (clar, tulbure, hemoragic).
Bula (flictena) este o ridicatura a epidermului, rotunda sau ovala, cu continut lichidian avand dimensiuni mai mari decat vezicula (de la un bob de mazare la un ou); continutul poate fi clar, tulbure sau hemoragic.
Pustula este o ridicatura a epidermului avand un continut lichidian purulent.
Eroziunea este o pierdere substantiala de substanta, interesand numai epidermul. Nu lasa cicatrice, survine in urma evolutie veziculelor, pustulelor si bulelor.
Ulceratia – pierdere de substanta, mai profunda decat eroziunea interesand si dermul, lasa cicatrice.
Fisura – lipsa liniara de substanta ce apare in jurul orificiilor naturale sau la nivelul pliurilor.
Ragada – lipsa liniara de substanta, adesea profunda, in jurul orificiului bucal.
Scoama – lamele cornoase care se detaseaza de pe suprafata pielii; pot fi fine (aspect de tarate), lameloase sau sub forma de lambouri mari.
Crusta – este rezultatul uscarii unor exudate, puroi sau sange la nivelul epidermului.
Papilomul – este o ridicatura a pielii ( ca o conopida) care are un mic pedicul (piciorus).

No comments:

Post a Comment