Pages

Cresterea ponderala pana la 1 an

        Greutatea la nastere 3000-3500 grame, o greutate N: 2500-4500 gr.
       Imediat dupa nastere nou-nascutul pierde aproximativ 100-150 gr, greutate care o recupereaza in urmatoarele 10 zile. Scaderea in greutate se observa in primele 3-5 zile, datorita trecerii tranzitive la  viata extrauterin, efortul de a se adapta si a faftului ca pierderile prin urina, scaun, piele plamani sunt mai mari decat cantitatea de lichide pe care o primesc. Daca nu depaseste 1/10 din greutatea la nastere, pierderea in greutate nu este alarmanta.
       Greutatea depinde de mai multi factori: baietii au o greutate mai mare, in functie de ereditate, cei cu parinti inalti si bine facuti vin pe lume cu o greutate mai mare; factori de mediu sau fumatul in timpul sarcinii pot influenta greutatea la nastere. Pentru a aprecia felul in care se dezvolta copilul, se recomanda sa se cantareasca saptamanal la inceputul, apoi la 2 sapatamani, apoi lunar.
Cantarirea este indicate dimineata, inainte de masa, sau seara inainte de baie, oricum la aceeasi ora si niciodata imediat dupa masa.
Ritmul de crestere este influentat de modul de hranire, spre exemplu un copil alimentat cu lapte matern  va inregistra o crestere reglata, spre deosebire de cel hranit artificial.

No comments:

Post a Comment