Pages

Alimentarea artificiala


      Se realizeaza prin administrarea in primele 3-4 luni de viata a unui preparat din lapte in cazul imposibil efectuarii alimentarii naturale.
1. Adoptarea laptelui de vaca conditii umane de digestie prin modificareile cantitative ale concentratiei proteinelor, modificari calitative ale proteinelor, adios de glucide.
Se va dilua laptele de vaca cu decoct de orez 2% astefel :
I luna diluatia  ½;
II luna si a III a luna: 2/3 ; din 3,5 luna- 4 luna- lapte nediluat.
      Se folosesc c  % de lapte praf: I luna – 8 % ; II si III luna = 10% , IV luna- 12,5%.
      Se aciduleaza laptele de vaca cu acid lactic/ zeama de lamaie si se adauga zahar 5%  la laptele de vaca  si la cel praf.
Se calculeaza ratia alimentara, avand in vedere necesarul de calorii/ lg corp astfel:

Trim I – 110-120 nevoi calorice / kg corp/zi                         LICHIDE- 150-180 me/kg     
Trim II – 110-100  nevoi calorice / kg corp/zi                                       - 130-160
Trim III- 100 nevoi calorice / kg corp/zi                                                - 110-140
Trim IV – 100 nevoi calorice / kg corp/zi                                                100-120

Nu trebuie depasita cantitatea de 700-800 ml/24 ore pana la varsta de 5-6 luni si 500-600 dupa 6 luni.
Numarul de mese: - 6-7 in  I luna la 3 ore cu repaos nocturn
- 6 mese II luna + III luna
 - 5 mese dupa luna III daca sugarul are 5 kg
In primele 24 ore – apa fiarta si racita, apoi preparat din lapte 30 ml la interval de 4 ore.
Se   creste progresul cantitatii de lapte cu 10-20 ml pe masa si pe zi, pana la 80-100 ml lapte


No comments:

Post a Comment