Pages

Sindroamele paraneoplazice


  Sindroamele paraneoplazice

Sindroamele paraneoplazice sistemice, asociate cancerului sunt reprezentate de : febra, amiloidoza, scadere ponderala, prurit, transpiratii.

1. Sindromul anemie-casexie: apare in cancerele digestive. Nu trebuie confundat cu cel determinat de actiunea directa a tumorii sau de toxicitatea medicamentelor. Este determinat de secretia de TNF-alfa.

2. Febra : este un simptom frecvent la pacientii cu cancer.
Cauza este adesea medicamentoasa sau infectioasa. Febra paraneolazica este definite ca prezenta cresterii temperaturii corporale fara o cauza aparenta in cursul unei neoplazii evolutive. Este rebela la tratamentulele antitermice si antiinfectioase si dispare rapid dupa cura neoplaziei, reaparand in cazul recidivelor. Cancerele cele mai frecvent responsabile pentru inducerea febrei suunt : boala hodgkin, leucemiile acute, sarcoamele osoase, tumorile renale. In unele cazuri si cancerele viscerale (gastrice si hepatice primitive sau secundare) pot determina febra dar mai rar. Remisiunile cele mai frecvente ale febrei sunt observate dupa tratamentul bolii Hodgkin si al tumorilor renale.

3. Amiloidoza : este legata de acumularea in tesuturi a amiloidui. Amiloidoza recunoaste numeroase cauze non-neolazice : TBC, sifilis, infectii cronice. In 15% din cazuri poate surveni in boala Hodgkin, limfoame non-Hodgkin, carcinoame renale de vezica si col uterin. Tabloul clinic este reprezentat de atingerea polivasculara : purpura cutanata, nodulu subcutanati, macroglosie, alopecie, neuropatie periferica si tulburari neuro-vegetative. Diagnosticul este bazat pe punerea in evidenta a depozitelor de amiloid pe biopsii de mucoasa rectala si gingivala.


Sindroamele paraneoplazice dermatologice : aparitia lor este precoce permitand descoperirea neoplaziei intr –un stadiu precoce, limitat de boala. 

No comments:

Post a Comment