Pages

Semne si simptome prezente in afectiunile oncologice - Dispneea




Semne  si simptome prezente in afectiunile oncologice
 

Dispneea
Tulburare a respiratiei tradusa prin senzatia de  lipsa de aer (de sufocare) si modificarea unuia sau mai multora dintre parametri miscarilor respiratorii (frecventa, ritm, amplitudinea). Dispneea devine o reactie de adaptare a organismului la lipsa de oxigen si acumularea CO2.
Clasificare :
Obstructiva –exista un proces obstructiv la nivelul cailor aeriene superioare (stenoze laringiene , traheale datoarate edemului glotic, corp strain), amplitudinea respiratiilor este mare si frecventa mica.- sau un proces obstructiv bronhopulmonar (cancer, tbc, astm bronsic), dispneea este expiratorie suieratoare si prelungita.
Restrictiva- apare in afectiuni pulmonare care evolueaza cu reducerea suprafetei pulmonare sau limitarea miscarilor respiratorii (pneumonii, pleurezii, tbc, cancer, pneumotorax).
Dispneea poate evolua cu tahipnee (polipnee), mai mult de 18 respiratii/min, si bradipnee : -cu expiratie prelungita , suieratoare (wheezing) apare in astm bronsic si edem pulmonar si cu inspiratie prelungita, dificila insotita de stridor si tiraj (retractie inspitatorie a spatiilor intercostale, subclaviculare, supraclaviculare).
In raport cu  conditiile de producere dispneea poate surveni la efort sau in repaus
Dispneea respiratorie poate fi o dispnee paroxistica (ex. astmul bronsic), permanenta (sclerozele pulmonare, emfizemul pulmonar), sau pe fondul unei dispnei permanente pot surveni accese paroxistice (ex. astmul bronsic).
Dispneea de origine cardiaca- apare in insuficienta cardiaca si poate aparea in functie de gradul insuficientei cardiace :
-       Usoara – disneea apare doar la un efort prelungit.
-       Moderata – disneea apare la un efort de intensitate mai mica ( ex. mers)
-       Severa – disneea apare in repaus.

No comments:

Post a Comment