Pages

Semne si simptome prezente in afectiunile oncologice - Durerea


Semne si simptome prezente in afectiunile oncologice semne clinice



      Durerea

- reprezinta, probabil cel mai frecvent simptom intalnit in practica medicala.
In general tumorile maligne si tratamentul acestora cauzeaza durere pacientului. Durerea poate aparea atunci cand tumora comprima structurile osoase, nervoase sau alte organe. Analiza durerii poate fi facuta pe urmatoarele caracteristici :

Localizarea- ne referim la o zona topografica si nu la un organ.
Iradierea-care poate fi tipica, dand relatii privind organul de origine, sau atipica (angina pectorala).

Caracterul-durere usoara, continua, surda, profunda la nivelul oaselor, poate fi determinata de compresia sau invazia tumorala la nivelul sistemului osos; afectarea sistemului osos poate fi determinata atat de o tumora cu punct de plecare osos cat si de o tumora care a migrat de la alt sediu (metastaze osoase); durerea osoasa este cea mai frecventa durere din cancer. arsura poate fi cauzata de afectarea structurilor nervoase; de asemenea, aceasta durere poate fi cauzata si de distrugerea structurilor nervoase ca urmare a radioterapiei sau interventiei chirurgicale; durerea datorata afectarii structurilor nervoase este cea de-a doua cauza, ca frecventa, a durerii in cancer.
Durerea "fantoma" este acea durere sau orice alta senzatie care apare la nivelul unui segment al corpului care a fost indepartat chirurgical, ca de exemplu la nivelul sanului sau al unui membru. In momentul consultului medical, este foarte important ca medicului sa i se raspunda sincer si la obiect, atunci cand intreaba despre caracterul durerii.
Intensitatea- intensitatea durerii se poate descrie cu ajutorul unei scale gradate de la 0 la 10, unde 10 reprezinta durerea atroce, cu cea mai mare intensitate posibila, ce poate fi resimtita de pacient; pentru a veni atat in ajutorul pacientului cat si al medicului, se recomanda folosirea unui caiet pentru notarea zilelor si a orelor cand durerea se agraveaza sau se amelioreaza.
Momentul aparitiei durerii: acuta, cronica- cum este resimtita de catre pacient, durata si orice variatie a intensitatii acesteia.
Factori agravanti- activitatea fizica ( cand medicatia antalgica nu mai este la fel de eficienta la aceeasi doza).
Simptome si semne de acompaniament (tuse, expectoratie, dispnee , greturi, varsaturi, diaree, constipatie, scadere in greutate, oboseala, paliditate, sange proaspat in scaun, inapetenta, raguseala, hematemeza, melena, disfagie, modificari tegumentare ,febra, hemoptizie, insomnii, anxietate, tulburari de mers , tulburari de mictiune. Etc.).
Factori care amelioreaza (caldura locala sau medicamente)

No comments:

Post a Comment