Pages

Planificarea interventiilor in bolile endocrine




PRIORITATI DE INGRIJIRE
-         supravegherea f-ctiilor vitale si vegetative
-         supravegherea starii de constienta
-         profilaxia infectiilor
-         prevenirea complicatiilor

INTERVENTII AUTONOME
-         comnicare
-         asig confortului fizic si pshic
-         iginea
-         alimentatie
-         mobilizare si transport
-         profilaxie
-         educatie sanitara

INTERVENTII DELEGATE
-         preg pt explorari paraclinice
-         administrarea medicamentelor

PT. IMBUNATATIREA CAPAC. DE COOPERARE A PAC., ASIST MED:
-         ajuta pac. sa inteleaga ca starea de anexietate este legata de boala si se asteapta o schimbare datorita tratamentntului
-         isi rezerva mai mult timp pt a sta de vorba cu pacientul, ii ofera psobilitatea sa-si exprime gandurile; il antreneaza intr-o activitate relaxanta- distractive, daca este posibil asigurandu-I o preocupare noua
-         sfatuieste familia si vizitatorii sa evite discutiile tensionate, vestile neplacute

PT. MENTINEREA SI IMBUNATAITREA PROC. DE GANDIRE:
- explica pac. cauzele bolii la nivelul actual de intelegere a acestuia
- colaboreaza cu familia pt. a sprijini pacientul
- asigura cond de mediu care se linisteasca pac.: lumina difuza, muzica lent, limitarea vizitelor sau evitarea celor nedorite

PT. CRESTEREA CONFORTULUI, se asigura:
-         camera mai calda sau mai racoroasa, in f-ctie de tulb de termoreglare
-         imbracaminte adecvata, schimbarea lenjeriei
-         igiena corporala
-         calmarea durerilor articulare prin repaus, comprese calde sau reci (dupa necesitatea), medicamente recom. de medic

PT. IMBUNATATIREA SI ACCEPTAREA IMAGINII MODIFICATE:
-         se ajuta pac. sa inteleaga ca unele manifestari ale bolii vor disparea sub tratament
-         il asculta cu rabdare, raspunde la intrebari
-         il informeaza ca disf-ctia sexuala va fi imbunatatia sub tratament
-         il ajuta sa util. machiajul pt corectarea defectelor tegumentelor


PT. IMBUNATATIREA NUTRITIEI:
-         asigura un regim alim. Cantitativ si calitativ, tinand cont de preferintele bolnavului daca este posibil
-         supravegheaza respectarea reg alimentar
-         cantareste pac zilnic, la aceeasi ora si noteaza greutatea in F.O.
-         asig servirea igienica a alimentelor

PT. MENTINEREA ECHILIBRULUI HIDRO-ELECTROLITIC:
-         identifica hipervolemia si semnele de deshidratare prin:
·        masurarea TA si a PULSULUI in decubit, sezand si ortostatism
·        cerceteaza TURGORULUI – persistenta pliului cutanat mai mult de 20 sec indica deshidratare [ Turgor = elasticitatea pliului cutanat ]
·        supravegherea mucoasei bucale
·        supravegherea bilantului hidric prin:
-         hidratare orala: adm frecventa de lichide
-         punerea la indemana pac imobilizat a lichidelor
-         util suclui de rosii, a laptelui si supei de carne in locul apei
-         hidratare parenterala la indicatia medicului
-         supravegherea diurezei care trebuie sa creasca cu 20 – 20 ml/ora
-         identifica excesul de volum prin:
-         supravegherea TA si a PULSULUI
-         observarea edemelor
-         cantarirea
-         evita acumularea de lichid prin:
-         reducerea cant de lichide la 1200 – 1500 ml/zi, ceea ce det sete greu de tolerat pt pac
-         reducerea sodiului ( sare )
-         util alim ce contin sodium in cant redusa ( cereale, fructe, cartofi, miere)
-         sfatuirea pacientului sa mestece guma, care stimuleaza salivatia si mentine mucoasa umeda
-         administrarea unor canitati mici de lichide ( cand nu suporta setea); clatirea gurii, dupa care este rugat sa arunce lichidul
-         identifica semnele unor tulburari electrolitice prin:
·        evaluarea unor simptome: greata, diaree, slabiciune musculara
·        ionograma sanguina si urina
-         actioneaza pentru cresterea aportului de potasiu prin:
·        incurajarea consumului alimentelor care contin potasiu ( citrice, pepene galben, banana, cartofi, fasole)
·        instruirea pacientului pentru cunoasterea acestor alimente si alcatuirea meniului
-         anunta medical de toate modificarile survenite in starea pacientului

PENTRU CRESTEREA PARTICIPARII LA ACTIVITATI:
-         sfatuieste pacientul sa reduca, la inceput, efortul fizic la minimum posibil, sa-si reia treptat activitatea, sa alterneze odihna cu efortul
-         sprijina pacientul in desfasurarea unor activitati zilnice, il incurajeaza atunci cand intreprinde ceva, il stimulteaza sa-si assume unele responsabilitati
-         identifica, impreuna cu aceasta, factorii care favorizeaza cresterea tolerantei la activitate.


IN VEDEREA REDUCERII RISCULUI DE RANIRE SI INFECTIE, sfatuieste pacientul:
-         sa evite ranirile, in special la picioare, sanu foloseasca pantofi stramti, sanu umble cu picioarele goale
-         sa evite aglomeratia si contactul cu persoanele bolnave
-         sa schimbe locul de munca, daca exista risc de ranire
-         sa se prezinte la medic, la orice semn de infectie
-         sa evite tehnicile invasive ( injectiile la minimum necesar)

PENTRU EDUCATIA PACIENTULUI, va realize:
-         inforamrea pacientului privind modul de producere a bolii, factorii favorizanti si agravanti
-         instruirea pacientului referitor la tratament:
-         medicamente prescrise (denumirea)
-         doze, orar, cale de administrare
-         efectul therapeutic si reactiile adverse
-         cand se intrerupe tratamentul, cand se schimba doza
-         ce face cand nu poate lua medicamente
-         instruirea referitor la modificarea regimului alimentar:
-         scopul dietei
-         tipul si cantitatea alimentelor care trebuie evitate
-         substantele folosite pentru corectarea gustului inlocuind pe cele interzise (ex: zaharina, otet, lamiae, plante aromatizante)
-         instruirea pacientului privid evitarea riscului de ranire.

No comments:

Post a Comment