Pages

Audiometria automatica



Audiometria automatica




Definitie
Audiometria este o metoda moderna prin care se stabileste tipul de surditate si gradul deficientei auditive cu ajutorul unui aparat electronic numit audiometru. Cu ajutorul acestuia se inregistreaza automat audiogramele care sunt niste curbe audiometrice - grafice ale tonurilor inregistrate de intensitati percepute diferit. Tonurile sunt emise de generatorul acustic al audiometrului. Se stabileste pentru fiecare ton limita inferioara pana la care poate fi perceput. Pe audiograma se noteaza frecventa sunetului emis de audiometru din octava in octava si intensitatea sunetului din 10 in 10 decibeli.

Materiale necesare
Aparat electronic audiometru cu casti de receptie. Materiale pentru spalarea conductului auditiv in caz de dopuri de cerumen.




Pregatirea bolnavului
- psihica: se informeaza , se ia consimtamantul;
- fizica: se explica ce are de facut; pozitia bolnavului este sezand in fata aparatului;
- medicul va face examenul otoscopic pentru a se verifica daca pacientul prezinta dopuri de cerumen; daca sunt, vor fi indepartate prin spalatura;
- se aplica pacinetului niste casti de receptie pe urechi;
- se sfatuieste sa se sesizeze perceperea sunetelor prin ridicarea mainii sau cand aude apasa pe un intrerupator;

Tehnica
Tehnica este efectuata de asistenta medicala la recomandarea medicului specialist.
- Evaluarea deficitului are o deosebita importanta practica cu deosebire in activitatea de expertiza medicala a deficientelor auditive.
Determinarea se face pentru fiecare ureche separat. Asistenta va alege o frecventa cu tonuri grave catre cele mai inalte incadrate la intervale succesive de 5 db: pana pacientul ajunge sa perceapa un sunet pe care ar trebui sa il semnalizeze ridicand mana. Momentul semnalizat se noteaza pe o diagrama pe care se inregistreaza audiograma. Audiograma se obtine unind cu o linie pragurile semnalizate de bolnav.
Examinarea dureaza 15 - 20 minute. Examenul se face intr-o camera izolata fonic, pentru ca nici un zgomot exterior sa perturbe auditia pacientului.





Evaluarea rezultatelor
Deficitul de auz se exprima in decibeli(db):
1. Pierderea auditiva intre 0 - 20 db nu are semnificatie patologica, persoana examinata este considerata fara deficienta auditiva;
- pierderea auditiva intre 20 - 35 db este deficienta usoara de auz;
2. Pierderea auditiva intre 36 - 70 db este deficienta medie;
3. Pierderea auditiva intre 71 - 80 db este deficienta accentuata;
4. Pierderea auditiva > 100 db este deficienta grava auditiva numita cofoza.
Pierderea de auz poate fi unilaterala sau bilaterala. Deficitul functional trebuie sa aiba in vedere ambele urechi. Cand exista deficiente la ambele urechi se corecteaza urechea cu un grad mai mic de hipoacuzie.
 Deficientele de auz se corecteaza cu aparate numite proteze auditive.
 Audiometria dureaza aproximativ 15 minute, nu are efecte secundare.
Pacientul trebuie lamurit pentru o buna cooperare.

No comments:

Post a Comment