Pages

Tinea pedis si tinea manum


Tinea pedis si tinea manum
Tinea pedis este o infectie fungica a picioarelor, frecvent intalnita la sportive.
Tinea manus este adesea unilateral si asociata cu tinea pedis.
Factori predispozanti: anotimpul polios, transpiratia excesiva si incaltamintea impermeabila.
Aspect clinice
Exista trei forme clinice principale de tinea pedis. Cea mai frecventa este intertrigo interdigital.
Acest tip se  manifesta prin maceratie si descuamatie in spatiile interdigitale plantare. Ulceratia poate fi prezenta in cazurile severe de boala cu infectie bacteriana si candidoza secundara.
Al doile tip se prezinta prin descuamatie cronica, tegumente uscate, cu inflamatie redusa sau absenta pe suprafetele palmara si plantar. Aceasta se extinde adesea pe partea medial si lateral a piciorului, dar nu si pe suprafata dorsal.
Cand se localizeaza la nivelul picioarelor in aceasta distributie, este adesea prezenta drept distributie tip moccasin. Pot fi observate leziuni cu aspect policiclic sau inelar.
Se poate asocial onicomicoza, majoritatea unghiilor prezentand onicoliza ( separarea unghiei de patul unghial) si depuneri subunghiale considerabile.
Adesea, daca este interesata o mana, vor fi interesate si ambele picioare. Este neclar de ce cealalta mana este neafectata in aceasta forma de infectie fungica localizata pe ,, doua picioare si o mana’’.
A treia forma clinica se  prezinta ca o eruptie veziculara, pruriginoasa, acuta si dureroasa, localizata palmar si plantar. Eritemul este o caracteristica importanta. Unghiile degetelor picioarelor si spatialor interdigitale nu sunt de obicei interesate.
Diagnostic
-          Se bazeaza pe examenul clinic si identificarea fungilor pe preparatul de hidroxid de potasiu sau pe cultura de fungi.
Interesarea  spatiilor interdigitale si unghiile  distrofice de la picioare sustin diagnosticul  de infectie fungica. Localizarea intertrigo si unghiile distrofice pot fi intalnite si in psoriazis.
Tratament : antifungice topice sau per os. Mainile si picioarele trebuie mentinute cat mai mult timp uscate. 

No comments:

Post a Comment