Pages

Rolul patogen al ciupercilor


Rolul patogen al ciupercilor


Odata patrunse in organismul unei gazde, ciupercile isi manifesta actiunea vatamatoare in diverse moduri.
Astfel, de exemplu, o ciuperca din genul Aspergillus patrunsa in caile respiratorii, va acoperii mucoasele bronhiilor cu o retea fina – miceliul. Se va bloca astfel, functional, suprafata destinata schimburilor gazoase, iar prin dezvoltarea sa exagerata,  va putea chiar obstruieze bronhiolele.
La aceasta actiune mecanica se adauga actiunea toxica, reprezentata de
iritatia si inflamatia tesuturilor, produse de toxinele pe care le elibereaza ciuperca in timpul cresterii si o actiune necrotica, reprezentata de distrugerea tesuturilor prin actiunea fermentilor pe care parazitul ii pune in libertate la locul de dezvoltare.
In raport cu localizarea in corpul omenesc, bolile pe care le produc ciupercile – micozele – pot fi impartite in alte doua mari categorii: micoze superficiale si micoze profunde.

Micozele superficiale

-          afecteaza cu precadere straturile superficiale ale pielii si fanerelor si reprezinta un grup de boli cu larga raspandire, ocupand primul loc in micologie. Faptul ca ele se localizeaza aproape in exclusivitate la nivelul pielii sau al fanerelor (perii si unghii) a facut sa li se atribuie si denumirea de dermatomicoze.

Micozele profunde

-           sunt acelea care afecteaza tesutul celular subcutanat, muschii, oasele si chiar viscerele, dar care din punct de vedere al raspandirii sunt cu mult mai putin frecvent intalnite in raport cu primele. Tot in grupa micozelor profunde intra si candidozele.

No comments:

Post a Comment