Pages

Constipatia


CONSTIPATIA denota o evacuare intarziata a continutului intestinului gros (peste 48 ore), cu materii fecale in cantitate redusa, consistenta crescuta si digestie completa.
Constipatia poate fi :
1)primitiva (habituala) – se datoreaza unei tulburari functionale motorii a intestinului gros, la care se adauga tulburari in actul defecatiei, sedentarismul, felul alimentatiei, conditii de igiena.
2)simptomatica – se instaleaza in cursul a numeroase afectiuni: lezinui obstructive ale colonului de origine intrinseca (neoplasm, boala Crohn) sau extrinseca (cancer uterin), megacolon, hemoroizi, fisuri anale, boli metabolice si endocrine.

Constipatia se insoteste de senzatie de plenitudine abdominala, uneori dureri pe topografia colonului, greturi, varsaturi, diminuarea apetitului, eructatii, pirozis, meteorism, flatulenta, cefalee, ameteli, astenie psihica si fizica, insomnie.
Alternanta dintre cele 2 tulburari de tranzit , adica alternanta constipatiei cu diareea, fara o cauza evidenta , se intalneste de regula in cancerul de colon, in special de colon ascendent.
Examenul coprologic include un examen macroscopic, microscopic, chimic si examen bacteriologic.
Examenul macroscopic urmareste:
6
a) volumul si numarul scaunelor – in mod normal, cantitatea de materii fecale din 24 de ore este 100-200 g, iar numarul este unul sau doua.
b) culoarea normala a scaunului este bruna; scaune decolorate, albe apar in obstructii ale cailor biliare
-culoarea verde apare in caz de tranzit intestinal accelerat sau alimentatie bogata in vegetale verzi
-culoarea rosie poate fi data de prezenta sangelui (rect, anus), alimentatie (sfecla, morcov), sau administrarea unor medicamente (unele preparate antihelmintice)
-culoarea neagra a scaunului se intalneste in melena, dupa ingerarea de mure sau afine, administrarea unor medicamente ce contin fier, bismut, carbune
c) forma – normal, forma cilindrica, cu Ø de 2-4 cm; patologic are forma de panglica sau creion (stenoze rectale), “excremente de capra” (colon spastic) sau fecaloame (constipatii rebele).
d) consistenta – pastoasa; se modifica in diaree, steatoree (scaun spumos, grasos) si constipatie.
e) mirosul – depinde de alimentatie; puternic mirositor la cei care consuma multa carne.

No comments:

Post a Comment