Pages

Candidoza


CANDIDOZA


Epidemiologie.

Candida albicans traieste saprofit la nivelul mucoaselor. Atunci cand imunitatea scade se declanseaza infectia.
 Transmiterea bolii se face direct de la omul bolnav la omul sanatos, prin intermediul veselei, sau de la unele animale infestate, in special bovine. Boala este raspandita pe intreaga suprafata a globului, aparitia ei fiind favorizata de factorul „teren”, reprezentat de antibioterapie intensa.

Clinic
 Este o stomatita, la inceput eritematoasa, pentru ca in urmatoarele 3-4 zile sa se observe prezenta unor depozite albicioase, la baza limbii, apoi pe mucoasa obrazului, bolta palatina si gingii.
Este o boala parazitara produsa prin localizarea unei ciuperci, Candida albicans, mai frecvent pe mucoasa bucala dar si  pe alte mucoase (genitala).
-          se prezinta sub forma unui invelis membranos, alb sau cenusiu, care acopera treptat mucoasa gurii, a faringelui, a esofagului. Acesta falsa membrana, groasa de 1-2 mm, nu adera in profunzimea stratului mucoasei de care se detaseaza cu usurinta.
-          Dupa detasare mucoasa devine rosie si sangereaza.
Tratamentele cu antibiotice creeaza un teren favorabil dezvoltarii acestei ciuperci, care poate fi in aceste cazuri generalizata, invadand intreg organismul. Localizarile cele mai frecvente sunt in tubul digestiv, vagin si aparatul respirator, in special plamani.

Tratament
- se face prin spalaturi cu substante alcaline, tinand seama ca ciuperca se dezvolta in mediu acid, badijonari cu glicerina boraxata, antifungice de tip Micostatin, Stamicin sau Amphotericin. 

No comments:

Post a Comment