Pages

Cancerul bronho-pulmonar


Cancerul bronho-pulmonar


Etiologie : marea majoritate a cancerelor pulmonare sunt cauzate de carcinogeni si promotori tumorali asimilati prin fumat. Riscul de a face cancer creste de 13 ori la fumatorii activi si de aproximativ 1,5 ori in urma expunerii pasive, indelung la fumul de tigara.
In timp ce cancerul pulmonar nu este acreditat ca fiind o boala genetica, mai multe studii au aratat ca celulele canceroase au dobandit un numar mare de leziuni genetice, inclusiv activarea unor oncogene dominante si inactivarea oncogenelor recisive sau supresoare tumorale.

Manifestari clinice si mod de prezentare
Semnele si simptimele sunt date de cresterea locala a tumorii, invazia sau obstructia structurilor adiacente, extinderea in ganglionii limfatici regionali prin diseminare limfatica, dezvoltarea metastazelor la distanta dupa diseminarea hematogena sau apar ca efect general (sdr. Paraneoplazic).

Semne si simptome secundare dezvoltarii endobronsice : tusea, hemoptizia, weezing-ul, stridor, dispnee.

Semne si simptome secundare cresterii periferice a tumorii primare : durere prin interesarea pleurei, tusea, dispneea de tip restrictiv.

Semne si simptome secundare extinderii regionale a tumorii in interiorul toracelui prin contiguitate sau prin metastazare la ganglonii limfatici regionali : obstructia traheii, compresia esofagului, cu disfagie, paralizia nervului laringian recurent, cu raguseala, paralizia nervului frenic, cu ascensiunea hemitoracelui, dispnee si paralizia nervului simpatic cu sindromul Horner (enoftalmie, ptoza palpebrala, mioza, absenta ipsilaterala a transpiratiei). Sdr. Pancoast : durere in umar, care iradiaza pe marginea ulnara a membrului superior, adesea cu distructia radiologica a primelor 2 coaste.

De obicei cele 2 sindroame coexista. Alta consecinta a extinderii regionale a tumorii este sindromul de vena cava superioara prin obstructie vasculara. Extensia pericardica si cardiaca duc la tamponada si artmii sau insuficienta cardiaca. Obstructia limfatica duce la revarsate pleurale, iar diseminarea limfatica in plaman duce la hipoxemie si dispnee.

Metastazele care pun probleme clinice : mts cerebrale - dau deficit neurologic, mts osoase - dau durere si fracturi patologice, mts hepatice - dau obstructie biliara si durere.

Sindroame paraneoplazice

Simptome sistemice : anorexia, casexia, pierderea in greutate, febra si pierderea imunitatii. Sindroame endocrine: hipercalcemia si hipofosfatemia, hiponatremia, hipokaliemie.
Sindroamele tesutului conjunctiv-osos: hipocratismul digital.
Sindroame neurologice si miopatice : includ sdr. Lambert : miastenie si cecitate retiniana.
Manifestari cutanate : acantosis nigricans. Mai apare sindromul nefrotic si glomerulonefrita.

Diagnostic
Screening-ul pentru cancerul pulmonar al persoanelor cu risc ridicat (barbati peste 45 ani fumatori a 40 tigari pe zi) prin citologia sputei si radiografii toracice s-a dovedit ineficient.
-radiografie toracica la pacientul care prezinta simptomatologie caracteristica.
Odata ce semnele, simptomele sau studiile de screening sugereaza cancer pulmonar, este necesara stabilirea unui diagnostic histologic de malignitate. Este necesara prelevarea de tesut tumoral prin biopsie bronsica sau transbronsica sau din piesa operatorie din timpul interventiei chirurgicale de rezectie a tumorii sau prin biopsie percutana a unui ganglion limfatic marit.

Tratament
Dupa stabilirea diagnosticului histologic si a stadiului anatomic si fiziologic, poate fi formulat modul de tratament. Pacientii vor fi incurajati sa renunte la fumat.
Interventia chirurgicala : pentru cancerul pulmonar cu alte tipuri de celule decat cele mici forma localizata stadiul I( T1-T2 N0M0) si II(T1-T2 N1M0) la cei care pot tolera operatia si in stadiul IIIA (T3N0-1Mo sau T1-3N2M0) la pacientii cu varsta acceptabila, functie cardiaca favorabila.
Pacientii cu ganglioni limfatici mediastinali prinsi bilateral (N3), cu interesarea extracapsulara a ganglionilor sau cu ganglioni fixati sunt considerati in afarara resurselor chirurgicale.

Chimioterapia (preoperatorie)- da un raspuns tumoral bun in 50% din cazuri si aduce multi pacienti din cei care raspund in stadiul rezecabil.

Radioterapia – pacientii in stadiul III si cei aflati in stadiul I si II care refuza interventia chirurgicala sau care nu sunt candidati la o operatie rezectie pulmonara din motive medicale, vor face radioterapie cu intentie curativa.

Cancerul pulmonar cu celule mici- pacientii cu acest tip de cancer, netratati, au o supravetuire medie de 6-17 sapt. In timp ce pacientii care prmesc chimioterapie au o supravetuire medie de 40-70 sapt. Scopul tratamentului este regresia clinica completa a tumorii.

Chimioterapia –in prezent se utilizeaza combinatia de cisplatin si etoposide administrata la 3 saptamani in ambulator. Dupa 6-8 cicluri se evaluiaza pacientii daca au intrat in remisiune clinica completa.

Radioterapia -in doza mare se aplica la nivelul creierului la pacientii cu metastaze cerebrale.

Tratament combinat- majoritatea pacientilor avand cancer pulmonar cu celule mici stadiul limitat trebuie sa primeasca terapie combinata cu etoposide si cisplatin si radioterapie concomitenta. Pentru boala extinsa nu se recomanda radioterapie.
In timp ce rezectia chirurgicala NU este o interventie de rutina recomandata in cancerul cu celule mici, unii pacienti indeplinesc criteriile pentru rezecabilitate (stadiul I si II fara ganglioni mediastinali).

No comments:

Post a Comment