Pages

Diareea


DIAREEA denota eliminarea frecventa de scaune, neformate, insotite de o digestie incompleta. Elementul hotarator pentru definirea diareei este prezenta scaunului neformat si cu resturi alimentare nedigerate sau incomplet digerate (macro- sau microscopic) si nu frecventa scaunelor, cum gresit se considera uneori. Diareea adevarata trebuie deosebita de “falsa diaree”, caracterizata prin scaune formate din parti solide amestecate cu lichide si in care digestia este completa.

Diareea se intalneste in numeroase afectiuni digestive : boli infectioase (dizenterie, febra tifoida), boli parazitare (ascaridioza, lambliaza, teniaza), suferinte gastrice (aclorhidrii, gastrectomie), cauze biliare (icter mecxanic, dischinezii biliare), insuficienta pancreatica; diaree postantibioterapie, procese lezionale locale (boala Crohn, cancer intestinal, rectocolita hemoragica, polipoza), cazuri de malabsorbtie (intoleranta la lapte, la gluten).
Diareea poate fi insotita de febra, diminuarea apetitului, scadere ponderala; deasemeni apare durerea abdominala difuza sau localizata. Scaunul poate avea consistenta lichida, cu resturi alimentare, uneori cu mucus, puroi sau sange.

No comments:

Post a Comment